Közösségi mezőgazdálkodás, CSA, AMAP

A CSA (community-supported agriculture) és a francia AMAP (Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért) betűszavak nagyjából ugyanazt a modellt jelentik: A helyi termelő és fogysztók élő közösségét, amely együtt vállalja a termelés felelősségét és együtt osztozik a nyereségen.

Európában folyamatosan erősödik az a trend, hogy a gazdálkodás ne csak egy piaci folyamat legyen, hanem a termelő és haszonélvezői valódi (érdek)közösséget alkossanak. Ez hosszú távú elkötelezettséget, felelősséget jelent a tagok részéről is, és biztosabb megélhetést a gazdának. Lerövidíti az élelmiszerláncot, nincsenek közbeékelődő haszonszerzők. A közösség rendszeresen találkozik, pl. a gazdaságban.

Ez a gyakorlat a fenntarthatóság irányába mozdítja el a gazdálkodást és az élelmiszer-fogyasztást is, egy környezettudatosabb szintet jelent minden résztvevő számára. A közösségi mezőgazdaság a kis gazdaságok, a helyi termékek, a családi gazdálkodás és a szezonalitás és általában a biotermelés irányába mozdítja el a vidéki életformát, ennek pedig számtalan előnye jelentkezik: egészség, kisebb ökolábnyom, közösség-építés, bizalom, összességében növekvő társadalmi tőke, helyben.

A tagok is jobban járnak, mintha egyenként válogatnák össze minden héten a zöldséget a (bio)piacról, sokkal többféle és fajta zöldséggel találkoznak (10-20 sztenderd fajta helyett egy CSA-ban legalább 60-120 féle zöldséget és zöldfűszert állítunk elő :-)

Itt találsz még infót: Tudatos vásárlók egyesülete CSA anyagok

Táltoskert egy ilyen közösséget kíván létrehozni.

Tervünk, hogy Egerben és környékén, 50-100 családot (tagot) látunk el, lehetőleg minél hosszabb ideig vagyis évente 35-40 héten keresztül, hetente egy-egy láda biotermelésű zöldséggel. Az értékesítési időszakot és a résztvevők számát is szeretnénk folyamatosan növelni. A 2016-ös évet kísérletnek szánjuk, egy év reményeink szerint elég lesz a kölcsönös bizalom kialakulására, a rendszer megismerésére.

Csatlakozhatsz itt.

A mi doboz-rendszerünk

Idén legalább 35 hétre tervezünk. A nagy (~4 fős) dobozok ára 5000 Ft, a kisebb (~2 fős) doboz 2500 Ft lesz, az éves hozzájárulás így 175 000 Ft és , amit havonta 10 részletben is lehet rendezni. Reményeink szerint már április végén, május elején indulhat a szezon és kitart februárig. Ha marad még zöldség, természetesen nem tartjuk meg :-) kitoljuk a szállítási időt. 

A dobozok súlya nem mindig ugyanolyan, tavasszal könnyebbek, ősszel nehezebbek. Fontos hangsúlyozni, hogy a havi összeg nem a dobozok ára, hanem a teljes szezon megfinanszírozása közösségi alapon, mi ezért vállaljuk, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint látunk el Benneteket. Az évre szerződést kötünk minden taggal. A termékeket és a termelést a Biokontroll Hungária ellenőrzi is minősíti.

Előfordulhat, hogy többen jelentkeztek, mint amire felkészültünk. Ebben az esetben a jelentkezés időrendje dönt, sajnáljuk, de máshol is várólisták vannak az ilyen zöldség-közösségekben.

Egyéb

A zöldségeken kívül tervezzük, hogy tönkölyt, alakort, kölest és más szántóföldi növényeket, sőt később tojást, feldolgozott állati termékeket is értékesítünk, részben a zöldségek mellé, vagy pl. az egri Batyuban.

CSA Magyarországon

Magyarországon eddig 15-16 ilyen közösségi gazdaság jött létre, jellemzően a nagyobb városok körül. Érdekes, hogy ezek közül nagyon sok bio módon termel.

A másik lehetőség a bevásárlóközösségek módszere, amikor a vevők szervezik meg a termelőiket, ezek általában "kosár", "batyu" stb. néven futnak, általában online felületen szerveződnek a szállítások, de szintén fontos közösségi szálakat hordoznak.

A közösségi mezőgazdaság harmadik lehetősége a közösségi kertek rendszere, általában városlakók alkotnak ilyeneket, bérelt vagy kölcsönkapott területen kis parcellákat művelnek.

Számomra ezek mind az új tipusú, közösségi, megosztás alapú gazdaság fontos elemei.